שולחנות ביליארד הם שולחנות עם מסגרת סביב שעליהם משחקים משחקי ביליארד. בעידן המודרני, כל סוגי שולחנות הביליארד מבוססים על משטח שעשוי בדרך כלל מצפחה או חומר דומה שמצופה בבד ועם מסגרת שעל צידה הפנימי מחוברים דפנות גומי מגופר. כל זה ממוקם מעל הרצפה באמצעות רגליים.
חלקים וציוד היקפי לשולחנות ביליארד
דפנות
הדפנות נמצאות בצד הפנימי של מסגרת שולחן הביליארד וקיימות מספר דעות לגבי איך אמורים להכין אותן. הן עשויות מחומר אלסטי ולרוב מגומי מגופר (גם טבעי וגם סינטטי). המינוח הפופולארי בארה"ב לדפנות בשולחן ביליארד הוא "מסילות" אבל השימוש היותר נכון למילה זו, היא עבור החלקים החיצוניים של המסגרת שעשויים מעץ ושאליהם מחברים את הדפנות עצמן.
הייעוד של הדפנות הוא לגרום לכדורים לנתר חזרה מצדו של השולחן מבלי לאבד אנרגיה קינטית. המרחק בין קצה הדופן ומשטח השולחן כשהוא מיועד לכדורי סנוקר סטנדרטיים (2 1/4 אינצ') אמור להיות 1 7/16 אינצ'.
ה"פרופיל" של הדופן, שהיא הזווית שלו יחסית למשטח של שולחן ביליארד, משתנה בין הסוגים השונים של השולחנות. הפרופיל הסטנדרטי בפול נקרא K-66 שמוגדר ע"י אירגון ה -BCA כבסיס של 1 3/16 אינצ' וגובה מהשולחן עד הקצה של אינצ' אחד. זה נותן חיזוי מדויק יותר לגבי הכיוון של הכדור אחרי מגע עם הדופן.
הפרופיל בשולחן ביליארד של קארום הוא K-55 עם זווית יותר חדה מזו שבשולחן פול ויש לדפנות ציפוי של בד על פני הגומי כדי לשפר דיוק ומהירות של החזרת כדורי הביליארד.
שולחנות סנוקר משתמשים בפרופיל שונה שנקרא L77 שמיועד לכדורים קטנים יותר שאיתם משחקים סנוקר.
המשטח בשולחנות ביליארד
המשטח, החלק השטוח שמצופה בבד, עשוי בשולחנות איכותיים ממספר פלטות של צפחה שבדרך כלל מגיעה מאיטליה, ברזיל או סין. בשולחנות ביליארד הקטנים יותר משתמשים ב- 2 פלטות, בשולחנות ביליארד בגודל בינוני כמו פול יש 3 פלטות ולשולחנות ביליארד הגדולים ביותר, אלה של סנוקר, בגודל של 12 פיט, יש 5 פלטות. ברווחים בין הפלטות מורחים אפוקסי או שרף ואז משפשפים כדי ליצר משטח חלק לפני שמותחים עליו את הבד.
שולחנות ביליארד לבתים פרטיים יכולים גם הם להיות עם פלטות צפחה אבל הן הרבה יותר דקות. בעבר המשטחים היו עשויים מעץ אבל כיום יש מיגוון של חומרים שהם גם זולים ועמידים וגם יעילים כמו פלסטיק ועוד סוגים של חמרים סינטתיים.
הבד בשולחנות ביליארד
הבד של שולחנות ביליארד הוא הבד שמכסה את החלק של השולחן שעליו משחקים. גם הדפנות והפלטות של המשטח מצופים בבד בעל כובד מסוים שבדרך כלל הוא 21 או 24 אוונס או 19 אוונס שנחשב מאיכות פחות טובה. הבד הינו בדרך כלל בצבע ירוק שנועד להזכיר את השורשים של המשחק שהיו משחקי דשא, הבד עשוי מצמר ארוג או משילוב של צמר וניילון ושמו הרשמי הוא "בייז".
שולחנות ביליארד שמשחקים עליהם הרבה, למשל אלה שנמצאים בפאבים משתמשים בבד "איטי" כי הוא עמיד יותר. בניגוד לזה של שולחנות ביליארד איכותיים יותר שמשתמשים באריגה ללא כיוון שמאפשרת מהירות גדולה יותר לכדורים. המהירות של הבד משפיעה על הסטייה של הכדורים. לבד של שולחנות סנוקר יש כיוון וזה משפיע על התנועה של הכדורים שמשתנה אם הם נעים עם או נגד הכיוון של הבד.
סימנים בשולחנות ביליארד
יש נקודות הכוונה על המסילות של שולחנות ביליארד מסוג פול ברווחים מוגדרים כדי לסייע במכות שחוזרות מהדופן. יש 7 נקודות על הצדדים הארוכים כשהנקודה האמצעית הוחלפה בכיס. בצדדים הקצרים יותר יש 3 נקודות. עם הנקודות האלה שולחן הביליארד מחולק באופן שווה למספר משבצות. יש ספרות די גדולה על החישובים ושיטות שקשורים לשימוש בנקודות האלה.
על הבד עצמו במשחק ביליארד מסוג פול יש 2 נקודות שמסמנות את ה"ראש" וה"תחתית" של השולחן. עוד סימנים שיכולים להופיע על הבד הם קו שחוצה את הרוחב של שולחן הביליארד דרך נקודת הראש או צורת "D" בשולחנות סנוקר, באותו מקום. אפשר גם שיהיה מסומן צורת משולש מאחורי נקודת התחתית בפול כדי לסמן היכן לסדר את הכדורים, מה שחשוב במשחק פול רציף.
שולחנות ביליארד מסוג פול
רוב השולחנות של ביליארד כיסים הם שולחנות של משחקי פול לכל סוגיהם. רבים משתמשים בשם שולחן פול לכל שולחן ביליארד עם כיסים שכולל גם סנוקר, ביליארד אנגלי ופירמידה רוסית שדורשים שולחנות קצת שונים. בשולחנות ביליארד מסוג זה יש 6 כיסים, אחד בכל פינה ועוד אחד באמצע של כל צד אורך. כמו שניתן להבחין בציורים ישנים ובמשחקים שנגזרים מביליארד, השולחנות במקורם היו עם ארבעה כיסים וחלק היו עם יותר מ-6 ואפילו עם כיס באמצע השולחן שעדיין קיים בפול מכשולים.
גדלים של שולחנות ביליארד
שולחנות ביליארד מסוג פול קיימים במספר גדלים ששמם נגזר מהאורך של הצד הארוך בפיט. למשל 9 פיט, 8 פיט או 7 פיט. בכל גודל, השולחן הינו בצורת מלבן עם יחס של 2:1 (לדוגמה, אם הצד הארוך הוא 9 פיט אז הצד הקצר הוא 4.5 פיט).
יש רק 2 גדלים שמאושרים ע"י ה International Olympic Pool Committee וה -WPA תחת החוקים העולמיים התקניים, והם 9 ו 8 פיט לשולחנות פול.
באנגליה, אירופה ומדינות חבר העמים הבריטי, הגודל הסטנדרטי של שולחן ביליארד מסוג פול הוא 7 פיט ואפילו שולחנות של 6 פיט הם די נפוצים בבארים ולשימוש פרטי. בגדלים האלה משתמשים במספר ארגונים חובבניים ובפאבים. שולחנות של 7 פיט משמשים בארה"ב גם בליגות חובבניות ובבארים ופאבים והם בדרך כלל מופעלים באמצעות מטבעות.
כיסים בשולחנות ביליארד
הכיסים של שולחנות ביליארד מסוג פול בדרך כלל מצופים בצידם החיצוני בעור או פלסטיק וקולטים את הכדורים באמצעות רשתות עור או בד, כיסים דמויי כוסות מפלסטיק או מסילות ממתכת שיכולים להחזיר את הכדורים לתא שאוסף את הכדורים ונמצא בקצה השולחן שעליו מסומן המשולש או בתוך גוף השולחן בשולחנות ביליארד שמופעלים ע"י מטבעות. החיסרון בכיסים מרשתות או דמויי כוסות הוא מצב בו הוטבעו הרבה כדורים לאותו כיס, מצב זה יכול להפריע להטבעת כדורים נוספים עד שפיזית מעבירים חלק מהכדורים לכיס אחר.
בפול בסגנון אמריקאי ללא קשר לגודל של השולחן, בשולחן ביליארד שהוא לפי הסטנדרט של ה -WPA יש כיסים רחבים עם זווית גדולה שקטנה לכיוון הפתח, בדרך כלל 1.75 עד 2.25 פעמים גדול מקוטר הכדורים שהם בגודל של 2 ורבע אינצ'. בפול בסגנון הבריטי משחקים עם כדורים קטנים יותר (בין 2 עד 2 1/8 אינצ') ובשולחנות אלה יש כיסים קטנים וצרים יותר (1.6 פעמים יותר גדול מקוטר הכדור) עם צדדים שכמעט מקבילים (ללא זווית) שדומים לשולחן סנוקר. ההבדל הזה משפיע על המשחק כי בסגנון אמריקאי אפשר להטביע כדור באמצעות מכה שחוזרת מצדי הכיס, ובפול בסגנון בריטי זה כמעט בלתי אפשרי.
לפי חוקי ה -WPA שולחן תקין למשחק תחרותי חייב להיות מצפחה בעובי של לפחות 1 אינצ' וללא סטייה של המשטח של יותר מ- 0.02 אינצ' לאורך ו-0.01 אינצ' לרוחב.